És el Respecte, Irrespectuós?

enric@enricgine.cat

El Respecte, és igual a Indiferència ?

               El motiu d’aquesta capçalera és perquè quan jo era molt jove vaig llegir “Els diàlegs de Plató”, llegint aquest llibre vaig veure com Sòcrates va demostrar a Plató un postulat que era molt evident per a Plató i que Sòcrates deia que tampoc ho sabia, però raonant van poder veure que el que era tan clar, li van donar la volta i, després d’un profund raonament, es van trobar amb una altra realitat, jo voldria parlar del Respecte, però no ho puc fer com Sòcrates perquè no estic a la seva altura, però sí vull usar el seu sistema, el seu mètode, el del seu raonament profund, sobre aquesta paraula. Jo, per a espantar una mica a la gent, he fet un titular que diu “És el Respecte, Irresponsable o irrespectuós ?” tothom sap be que és el Respecte, no ? respecte als fills, a l’esposa, a la mare, etc. també podríem ser respectuosos amb el medi ambient, amb les plantes, els animals etc. però, de fet, respectar es acceptar l’opinió d’una altra persona tot i que estiguem o no d’acord amb ella, perquè un i exemple a “grosso modo” d’aquest respecte pot ser la democràcia política, no estem d’acord amb aquest partit polític però el respectem, el respecte polític fa que la democràcia funcioni, és a dir, el respecte fa que aquest equilibri aguanti la societat del món occidental que nosaltres coneixem, primerament vull aclarir, que per a mi, el respecte és un sinònim de “obediència” i obediència a QUE ?, aquí està la seva essència, a QUE? i aquí aquesta el significat tan gran immens, intens que té, les persones en aquest món on vivim immers entre civilitzacions, cultures, subcultures, nacions, regions, pobles, religions, polítiques, creences, postures, actituds, en fi cada persona té una manera de veure la seva vida, i a la persona que té al costat o l’altre part oposades ta del món, i aquí aquest QUE ? respecte a QUE ? doncs això …. nosaltres quan parlem fem servir paraules que no sempre volen dir el mateix que el que volem dir, (Aquí aniria molt bé “El llenguatge Numeral o Matemàtic”) desgraciadament fem servir una paraula quan hauríem de fer servir una altra, i el respecte és una manera de veure, experimentar, de convenciment d’una molt forta conducta, que un altre persona té, i que aquesta està convençuda plenament i sense demostrar que aquesta és la conducta correcta, però la persona té aquesta convenció, i amb aquesta conducta amb relació a una altra persona que té o no les mateixes conviccions sa anomena respecte, per exemple fem servir respecte per dir que tenim que portar-nos bé, no hem de confondre el respecte, amb per exemple, un llei de trànsit que es respecta la velocitat de trànsit, o una llei que pots estar d’acord o no, però que l’has de respectar per que així ho diu la autoritat, no passa res si vas per o na autopista que no hi ha ningú, i hi ha un límit de velocitat de 120 Km. hora, i tu vas a 130, bé aquest respecte, és un altre no? donar sempre la raó, a les persones grans, estiguem o no d’acord amb el que ells diguin, és respecte no? jo no he estic d’acord amb això, sí que estic d’acord amb el meu respecte, que si estic a l’autobús i hi ha una persona gran o anciana, li donaré el meu seient, perquè aquesta persona gran pugui descansar, però això encara es fa servir la paraula respecte i això no és respecte és un sinònim de que en lloc de respecte seria educació o civisme, hi has d’anar amb molt de compte amb aquesta paraula, llegir aquesta reflexió, perquè és molt interessant, veure i entendre, com la paraula respecte és una altra cosa, del que estem acostumats, moltes vegades les paraules que fem servir no són les adequades, i ens fem un embolic, jo faig una anàlisi a la meva manera i dic el que jo penso, està clar que el que jo penso és correcte si no, no ho escriuria, però estic conscient de que no forçosament tinc la raó, llavors estaria molt però molt agraït si alguna persona que no estigués d’acord amb les meves teories, i d’aquesta manera portar llum a unes noves i correctes teories, seria fantàstic … bé, anem ara al moll de la qüestió, un pare o una mare volen molt al seu fill, el noi, te 21 anys, vol deixar els estudis perquè vol anar a viure uns anys a l’Índia, els pares són gent de bona posició social i no els agrada que el fill vagi d’aventures ja que volen que vagi a la Universitat i tingui una carrera per així tenir un bon futur per al seu fill, tenen que respectar la seva decisió ? o han de mostrar la seva indiferència com ho faria una persona que no conegués o estimes al fill?, una dona li diu al marit que ha trobat un home jove, i que vol la separació, l’home ha de respectar la decisió de la dona ? o ha de dir que molt bé, que respecta la decisió i d’aquesta manera mostrar una indiferència, que, a més, és impossible de demostrar-la, ja que si aquest home estima la seva dona, quanta més estimació tingui a ella, li serà més difícil, i està clar que també hi ha una actitud que és parlar amb els interessats i dir-los que ho pensin, i de aquesta manera tractar de influenciar-los, això fa que la paraula respecte es debiliti, ja que la paraula respecte és igual a indiferència, un home que estima a la seva dona no és indiferent, i els seus sentiments que estan clarament pertorbats per la situació, no pot respectar la seva dona, la situació seria molt diferent si l’home no estimés més la seva dona, o tingués una altra dona, aleshores respectaria aquesta decisió, o on es pares veuen que el seu fill fuma i el nen és jove té 15 anys, el pare li diu que el fumar és dolent per a la salut i que no hauria de fumar però el fill no fa cas dels pares i continua fumant, aquí tenim un altre exemple de respecte , té el pare de respectar al seu fill ?, doncs jo crec que anirà proporcionalment al grau que estimin al seu fill, quan més l’estimin menys respecte, i si no l’estimessin, més respecte encara que és molt difícil que uns pares no estimin als seus fill, amb aquest exemple es podria discutir que el nen és un menor, i que no ha de fumar, però encara que el nen tingues 18, 20, 30, anys, seria la mateixa cosa, quan estimes a una persona vols el millor per a ella i si tu veus que aquell, el que és dolent o perjudicial per a ells , faràs tot el possible per influenciar amb ells, és a dir més estimació menys respecte i viceversa, avui se accepta aquest respecte per que no es pot fer una altra cosa, pots mirar o tractar d’influenciar el que sigui com tu vols i no com l’altra persona vol, però pots influir mentre estiguis dins de la llei, o de la jurisdicció actual, aquestes situacions són extremes però normalment passen escenes diàriament de respecte a casa, autobús, la feina, amb els amics, en tota la nostra vida quotidiana, estem molt familiaritzats amb aquesta paraula i realment ens origina una conducta que podria ser repressiva, ens reprimim constantment parlant de tot, per exemple de futbol, respectem als que creuen que Messi, o aquell altre és el que fa funcionar el Barça o els que són del Madrid, nosaltres tenim les nostres idees, que estan ben clares i que són les millors, les altres les respectem perquè són tonteries i no mereixen que comparteixin les nostres idees, ja que gairebé sempre hem de discutir amb ells per a que pugin al nostre carro, a hora, però, ja estem cansats i respectem tot el que ells diguin, on ja un exemple molt habitual és quin canal de TV s’ha d’veure  quan són sis a la família, qui ha de reprimir i mostrar respecte? son petites conductes que passen cada dia, gairebé sense adonar-nos, però és un donar i cedir de respecte, es manté una posició forta o no, cap el respecte, la veritat, però és que quan un té o creu tenir una visió clara d’una conducta, concepte, principi, idea política, religiosa, podria esmentar moltes més, és més difícil respectar la idea de l’interlocutor que sigui diferent a la nostra, i aquesta serà inversament proporcional al vincle afectiu que tingui amb aquest interlocutor, si el vincle amb l’interlocutor és superficial, el respecte serà total, si el vincle amb l’interlocutor és molt fort, el Respecte serà nul, per lo  tant, el respecte és igual a indiferència, no es pot dir a una persona amb la qual tens llaços molt forts, que tu no aproves el que fa aquesta persona encara que tu respectes la seva decisió tot i que saps que aquella decisió que tu respectes, serà la ruïna de la persona que t’estimes, i quest respecte sembla doncs que no és coherent, jan molts moments on la paraula respecte té un sentit, i és quan parlem de futbol, política, i mil temes de la societat, nosaltres tenim les idees que tenim, i volem que totes les persones pensin com nosaltres, perquè nosaltres som nosaltres, i el que pensem avui és la veritat dogmàtica, encara que demà ja haurem canviat de criteri, perquè així és la vida, i aquest respecte és el que regula la societat, perquè no podem està discutint tot el temps des que ens aixequem de llit fins que anem a dormir, i llavors aquest respecte que anomenem indiferència, es va regulant automàticament segons s’accepta la persona, o és un vincle familiar, o una amistat o simplement un ” feeling “, això farà que el temps de discussió i acalorament sigui més curt o més llarg, es el respecte el que regula la nostra vida quotidiana i també podríem dir la nostra democràcia, tu pots respectar-me, si tu estàs d’acord amb mi, amb aquest raonament, que estic escrivint, llavors es lògic que tu amb respectis, mes ben dit, no te res que veure amb els respecte, es que simplement estàs d’acord amb mi, si no estàs d’acord amb mi, llavors no tens que respectar-me, llavors pot s fer dues coses o mirar de debatre el meu argument o no dir res, si no fas res, i no estàs d’acord amb mi, vols dir això, la teva indiferència, perquè no t’importa res de res, i això reforça la meva teoria, que lo contrari de respecte és indiferència, a mi realment el que m’interessa, és quan els vincles són forts, encara que les lleis que ho regulin siguin sen les mateixes, en què són en amb els dos casos, resumin, a més respecte, més indiferència, i acceptar això no sempre és fàcil, lo contrari d’amor no és odi, és indiferència.

Enric Giné

25-02-2011

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.