Værdier og adfærdskontrol !!

enric@enricgine.cat

                   Jeg opfatter værdier som en bestemt adfærd, og de er hovedansvarlige for menneskehedens kultur og de civilisationer, der har eksisteret på vores planet, værdier har været, er og vil være søjlerne i alle civilisationer eller kulturer, men ordene civilisation og kultur, der tilsyneladende er synonymer, er det ikke altid, efter min mening er kultur en del af civilisationen, Vi kunne sige, at det er en undergruppe, for ikke at lave rod, men jeg vil bruge ordet Menneskeheden, så bliver det hele lettere, menneskehedens værdier har været og er meget fleksible og meget variable, men også meget stærke og er meget knyttet til menneskets overlevelse, og deres store betydning er den rolle, som disse værdier spiller i samfundet, når jeg siger, at de er fleksible, Jeg skal være meget forsigtig, for der er meget stærke værdier og andre, der ikke er så stærke, på den anden side kan disse værdier være meget stærke for en generation, mens de ikke er så stærke for en anden generation, og derfor skal vi være meget forsigtige med værdiernes fleksibilitet og styrke, for vi skal tage hensyn til konteksten, for i øjeblikket er værdierne i vores samfund ikke de samme som i andre samfund, Det, der er godt for et samfund, er ikke godt for et andet og omvendt, så det er meget vanskeligt at analysere, hvilke værdier der er gode og hvilke der er dårlige, men de gode er dem, der fremmer overlevelsen. Det er ikke min hensigt at foretage en analyse af værdier, men at foretage en analyse af adfærdskontrol, for for for mig er værdi en variabel, der er en funktion af den kultur, vi taler om.

Hvor mange typer kontrol er der?

Først skal vi definere, hvad vi forstår som værdier, og hvad der repræsenterer kontrol af adfærd, i meget fjerne tider repræsenterede de første værdier, som vi kender, ikke en ændring, men de var en kendsgerning eller en bekræftelse af det, der allerede eksisterede i det moderne samfund på den tid, jeg henviser til de 10 bud, som blev de officielle pionerer for værdier og satte dem på det sted, der svarede til dem, og gav dem juridisk karakter, Vi kan sige, at det var den første forfatning og de første sociale adfærdsregler, en slags civilkodeks, en jurisdiktion, i dag er mange af disse bud stadig i kraft, nogle er ændret, andre er de samme, og der er nye, disse bud eller værdier er dem, der bestemmer vores adfærd i den ene eller anden retning, så længe vi er enige eller uenige, vil det afhænge af det positive eller negative forhold til vores interesser, Mange gange er personlige interesser stærkere end værdierne, og det ændrer balancen, normalt er værdierne inde i hovedet og i samvittigheden, de ligger altid på lur, uden at vi er bevidste om det, alt sker automatisk, men det er dem, der virkelig styrer vores adfærd, hver enkelt har sine værdier, og når han forhandler med en eller anden adfærd, risikerer han sine værdier, uden at han er bevidst om det, og tester hans mekanisme, mellem værdier og interesser, denne forhandling kan have konsekvenser for hans nye adfærd eller fremtid, som ikke altid vil være i overensstemmelse med hans værdier, det er muligt at interesserne er over værdierne, til denne analyse giver jeg navnet “Værdier og adfærdskontrol”, som kræver en forklaring, for både værdier og adfærdskontrol, er kontrollanter og dette komplicerer sagen.

Lad os kort analysere værdien og definere den i sig selv, før vi fortsætter vil jeg gerne lave en præcisering af ordet “værdi”, fordi det er meget vigtigt, vær forsigtig med værdi, som er virkelighed, adfærd, opførsel og mange flere synonymer, godt, hvis en “hund gør”, er det en værdi, en virkelighed, en adfærd, eller en opførsel, eller osv….. Nå, her bliver vi nødt til at lave en analyse af, hvad hunden gør, er det en værdi? mand nej! en realitet! Ja, det er virkelig sådan, at hunden gøer, det er en realitet, og også en adfærd, som også er en realitet, det er ikke så vigtigt nu i denne sag, det vi kan sige er, at hvis hunden gør, er det en realitet, og her er essensen af alting, af værdier, af adfærd og opførsel og mange andre ting mere, Jeg vil koncentrere mig om “virkeligheden”, virkeligheden har tre facetter, den første er, at hunden får den til at gø, og med denne virkelighed kalder jeg den mutantvirkelighed, så gø hunden, og det kalder jeg ren virkelighed eller blot virkelighed, og når hunden er holdt op med at gø, kalder jeg det resultantvirkelighed, virkeligheden alene er et symbol, en hund, et skib, men hunden gøer, skibet sejler er en realitet, alt andet er en realitet, eller værdier, adfærd, adfærd, meninger, domme, kriterier, begreber, tanker, tro og så videre, vi skal være meget forsigtige med alt dette, for her er essensen af det hele, virkeligheden er kernen i det hele, og værdier, adfærd, adfærd, meninger, vurderinger, kriterier, begreber, tanker, tro osv. har alle som kerne den muterede virkelighed, den rene og resulterende virkelighed, og i stedet for at sige værdier, adfærd, adfærd, meninger, vurderinger, kriterier, begreber, tanker, tro osv. vil jeg sige værdier eller adfærd, ok? Værdierne omfatter også adfærd, jeg vil her forklare den virkning, som de har, en værdi eller en bestemt adfærd, som får dig til at opføre dig på en eller anden måde, dette er faktisk en kontrollerende virkning, denne virkning bestemmer en slags enighed med de aktuelle værdier, at du tror fuldt og fast på dem er en anden ting, Adfærdskontrol er information om værdier, men denne adfærd er allerede kontrolleret af kulturens værdier og af kontrollanternes interesser. Disse kontroller kan være skævvredne og delvise, men stadig gyldige, da det er en eksisterende kontrol, som der skal tages hensyn til, Problemet er, at individet ofte overser visse værdier på samfundsniveau, men værdier er søjlerne i dette og alle samfund, på den anden side er kontrol af adfærd dannet af, Dine værdier er bl.a. ikke at stjæle, ikke at bedrive hor osv., men måske er disse værdier af en eller anden grund ikke særlig stærke, eller du overser dem.

                                      Lad det være klart, først og fremmest er der realiteter, dernæst værdier og endelig adfærd og derefter alt det andet – meninger, vurderinger, kriterier, begreber, tanker, tro osv. Jeg har klassificeret dem, og de vigtigste er 10 controllere, nemlig:

Controllere

1) Forældre

2) Undervisning eller skole

3) Religion

4) Venner

5) Medier TV-Radio-Internet Etc ….

6) Biologisk – arvelig

7) Seksualitet

8) Miljø

9) Politisk apparat

10) Økonomi

1) Forældrene er de første til at overføre samfundets værdier, uanset om barnet accepterer dem eller ej, de er de første til at komme i kontakt med dem og bliver en meget vigtig kilde til værdier og adfærd.

2) Skolen er den anden kontakt, som barnet har med mennesker uden for hjemmet, måske med meget forskellige impulser fra familien, det er klart, at det er værdier, der ikke nødvendigvis er de samme, men barnet indser, at der er noget uden for familien, herfra ser barnet, at værdierne ikke passer nøjagtigt sammen, og nogle gange kan der endda være konflikter mellem værdierne, samfundet har programmeret og kondenseret essensen af sine værdier, som det ønsker at overføre til barnet, så det fortsætter med at overføre disse værdier.

3) Religion er, eller kan være, en meget vigtig kilde til meget dybe og stærke værdier, som, styrket af andre værdier, kan blive et stort kontrolpotentiale.

4) Venner og venskaber er for børn og ældre børn en ny kilde til værdier, da de i en anden sammenhæng, som ikke er fælles, men individuel, hjælper dem med at skelne mellem forskellige typer venskaber.

5) Medierne har i dag en ekstraordinær stor betydning, hvilket ikke var tilfældet før, men tv, radio, internet, computere, biografer, teatre, bøger osv. er blevet en enorm kilde til information og globalisering, som alle bidrager til udveksling af værdier.

6) Biologisk arv er en kontrol, der kan definere en masse værdier, jeg vil f.eks. minde om skønhed, intelligens, race, sygdomme (med alt hvad det indebærer) osv.

7) Kontrollen af seksualitet er også meget stærk, da det er den vigtigste ansvarlig for overlevelse, der er værdier etableret af samfundet, om hvordan disse værdier skal være, og det giver indtryk af, at de er veldefinerede, seksualitet er over alle former for værdier, med hensyn til seksualitet, selv den person, der tror fuldt og fast på disse værdier, i sandhedens øjeblik, hvis lejligheden opstår, vil han se bort fra dem, seksualitetens værdi er også en værdi, der skal tages i betragtning, en meget stærk seksualitet hos en person kan i den sociale verden føre til en vis ustabilitet i de etablerede værdier, og derfor kan en afvigende seksualitet føre til en meget vigtig ændring i den pågældende persons adfærd eller værdi, seksualitet er i dag stadig et tabu, og der er utallige undergrupper, som ikke er velansete i vores kultur, men som dog fortsat kæmper for seksuel ligestilling.

8) Miljøet udøver en meget vigtig kontrol, især før, da mennesket levede bestemt, i vid udstrækning, af miljøet, heldigvis har tingene dog ændret sig, en person født i Afrika har meget forskellige værdier fra dem, der bor i Arktis, kontrollen af miljøet er mindre vigtig hver dag, fordi en person, for tusind år siden, hans måde at leve på var meget forskellig fra i dag, før de boede i en iglo, og i dag bor de i lejligheder eller huse med varme og alle bekvemmeligheder, alligevel, uden for huset eller lejligheden er den meteorologiske situation den samme, og i dette tilfælde ville kontrollen være den samme som før, men en person, der bor i ørkenen, eller i junglen eller i Arktis eller i New York, de har forskellige værdier, og konklusionen er, at miljøet udøver en kontrol.

9) Politik Som det kan forstås, er alle de værdier, der bestemmes af det politiske apparat, også meget vigtige, der er tre politiske systemer:

  1. A) Diktaturer.
  • B) Religiøse teokratier
  • C) Demokratier

Diktaturer fastlægger deres undersåtters værdier.

Teokratier fortæller deres sognebørn, hvilke værdier de skal have.

Demokratier fastsætter værdier gennem valg

10) Økonomien eller penge har også en meget vigtig rolle, de er disse kontrollanter, som har en vital betydning, da de kontrollerer personens adfærd, det er en meget vigtig værdi i samfundet, og ved at manipulere dem kan man manipulere kulturens adfærd.

Enric Giné

 
Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret. Bogmærk permalinket.