Problemet med evigheden

enric@enricgine.cat

               Jeg har altid, siden jeg var meget ung, haft metafysiske problemer, som har plaget mig den dag i dag, Guds eksistens og evigheden har været et af dem, men måske har problemet med evigheden været meget vigtigere end Guds eksistens, fordi evigheden er meget forbundet med tiden, og hvad er tid? tid er varigheden mellem to punkter i rummet, set fra en observatør, min manglende evne til at forstå ordet og indholdet af evighed har givet mig mange søvnløse nætter, og der er ingen nat, hvor jeg ikke tænker på det, når jeg går i seng, og hvordan verden eller livet i universet vil være om en milliard lysår fra nu af.

Forestil dig, at en kolibri, der bor på den californiske kyst, hvert 1 milliard lysår flyver til Mount Everest, der skærper den sit næb med to slag, et til venstre og et til højre, og vender tilbage til den californiske kyst og flyver igen tilbage til Everest og efter 1 milliard lysår og så videre, indtil Mount Everest er helt brugt, dette vil være et evighedssekund!!!! Det er måske en historie for børn, men den er tværtimod slet ikke overdrevet, dette problem hjemsøgte mig, og jeg søgte efter svar på nogle spørgsmål, som jeg ikke kunne finde, til sidst fandt jeg et strategisk princip, som var et meget faktuelt svar, nemlig at evigheden er evig, den har ingen begyndelse og ingen ende, det er et postulat, som jeg accepterer, men hvor lang er evigheden? Evigheden er evig, eller med andre ord, længden af evigheden må være mindst lige så lang som fra her til evighedens begyndelse og lige så lang som fra her til enden, ikke sandt? ja, det åbner for endnu et postulat, vi har allerede nogle tal at arbejde med, vi har allerede noget, ja, hvor er vi nu? hvor er vi nu? hvor er vi nu? hvilken kilometer er vi fra evigheden, hvor er vi topografisk set?

Nå, her fandt jeg et svar, eller i hvert fald forekom det mig, svaret er, en vej uden begyndelse og uden ende”, og hvis det er tilfældet, må jeg være midt på vejen, derfor er vi helt og aldeles midt i evigheden”, problemet er, at man ikke kan måle hverken begyndelsen eller slutningen, grunden til denne teori, kan sammenlignes med en tåget dag, i en dal eller esplanade, hvor man er på et sted, foran ser man en fjern eller nær horisont, alt efter om der er lidt eller meget tåge, og hvis man ser tilbage, er afstanden nøjagtig den samme, som hvis man ser til siden, enten til venstre eller højre, man vil altid være midt i evigheden, foran ser du en fjern eller nær horisont, alt efter om der er lidt eller meget tåge, og hvis du ser tilbage, er afstanden nøjagtig den samme, og hvis du ser til siden, enten til venstre eller til højre, vil du altid være i midten, og tågen vil være som en cirkel, du vil altid være i midten af denne bane, uanset hvor meget du går frem eller tilbage, til venstre eller til højre, dette åbner også en anden hypotese, og det er, at universet er rundt, ikke sandt? Hvorfor? fordi strategien er den samme, uanset hvor langt fremad du går (ligesom på en tåget dag) vil du altid være i centrum af din verden, universet, med den særlige egenskab, at du vil have den samme afstand både forude og bagude, både til højre og til venstre, dvs. en cirkel, hvis du bevæger dig en meter til venstre, vil du være i centrum, hvis du bevæger dig 1000 millioner kilometer lysår fremad, Da jeg læste teorien om, at universet er krumt, fik jeg gåsehud, for ifølge min teori om, at universet er en cirkel, og at der i øvrigt ikke er noget videnskabeligt i det, men at det tværtimod syntes at have en sammenhæng.

Tanken om at vide, hvordan vores planet vil se ud om 50 år er måske forudsigelig, måske endda om 100 år, men hvis vi siger 500 år eller 5000 år, begynder det at løbe løbsk, vores civilisation startede for 16.000 år siden, det er ikke lang tid, men når vi taler om 100.000 år eller 1 milliard år eller 1 milliard lysår, er billedet anderledes, solen vil måske ikke længere lave lys, og jorden vil måske ikke have nogen atmosfære, intet vand i havet og intet liv, vi vil måske ikke eksistere mere. Milliard år eller 1 milliard lysår er billedet anderledes, solen vil måske ikke længere lave lys, og jorden vil måske ikke længere have nogen atmosfære, der vil ikke være noget vand i havet og intet liv, vi vil ikke længere eksistere, hvis den Almægtige havde gjort os evige, ville du nu sidde i en stol og se på en livløs, mørk, øde planet, ligesom Mars eller en anden planet. og det ville kun være et sekund af evigheden, uden os og uden stolen, og denne dag vil komme, hvad enten vi ønsker det eller ej, men det vigtigste er, at tiden er evig, og den vil ikke stoppe, den vil fortsætte milliarder af millioner af millioner af millioner af millioner af lysår, kolibrien vil allerede have tilbragt millioner og atter millioner af lysår på Everest, og alting vil fortsætte som før, uden at vi er passive, men uden os vil planeten Jorden måske ikke eksistere, der vil ikke være nogen krige, ingen erobringer, ingen forbrydelser, ingen ondskab, ingen godhed, ingen kærlighed, ingen poesi, ingen menneskelige anstrengelser, alting vil fortsætte som i dette øjeblik, hvor jeg skriver dette vrøvl, alt vil forblive det samme, og i bedste eller værste fald vil det aldrig ende, for evigheden har ingen ende, ligesom den ikke har haft nogen begyndelse, evigheden er at sige farvel til dine børn, kone, brødre, familie, venner og tænke, at du aldrig, men aldrig mere vil, du aldrig vil se dem igen, og at du heller aldrig vil se en solopgang eller et smil fra din søn eller datter, eller kysse din kone, eller dufte duften af en rose, eller mærke en fugls sang, jeg har også håb om, at der findes et almægtigt væsen, men ændrer det noget? En Gud … hvad skal vi lave i en hel evighed, og endda lidt mere, for når denne evighed er forbi, kommer der en ny evighed, for der er ingen mur eller et skilt, der siger: “Evighedens ende”. Bag muren vil der komme mere evighed, fordi evigheden er uendelig, vores eneste chance er Gud, jeg har ingen anelse om hvad evighed er, for mig er det menneskehedens største metafysiske problem, måske har en almægtig Gud løsningen på mit problem, det er som hvis en myre kunne forstå en matematisk ligning, uanset om den er simpel eller kompliceret, er det umuligt, det samme kunne være med Gud, et meget kompliceret problem for mig kunne være noget vrøvl for en almægtig.

Enric Giné I Orengo

 
Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret. Bogmærk permalinket.