Valors i controls de la conducta

enric@enricgine.cat

               Els valors els entenc com una determinada conducta i són els principals responsables de la cultura de la humanitat i de les civilitzacions que hi ha hagut al nostre planeta, els valors han estat són i seran, els pilars de tota civilització o cultures, els mots Civilització i  Cultura, aparentment sinònims, no ho són sempre, al meu entendre,  la Cultura  forma part  de la Civilització, podríem dir que es tracta d’un subgrup, per no fer embolics, però, usaré la paraula Humanitat, i així tot serà més fàcil, els valors de la humanitat, han estat i són molt flexibles i molt variables, però també molt forts i estan molt lligats a la supervivència de l’home, la seva cabdal importància és el paper que aquests valors juguen a la societat, quan afirmo que són  flexibles, haig d‘anar molt en compte perquè hi ha  valors molt forts i altres no tant, d’altra banda, mentre que per una generació aquests valors poden ser molt forts, per una altra generació no ho són tan, es per això que cal anar molt en compte  amb la flexibilitat i fortalesa dels valors, perquè cal tenir  en compte el context, actualment els valors de la nostra Societat no són iguals que els d’altres  Societats, allò que és bo per a  una Societat, no ho és per a una altra i viceversa, així, doncs, resulta  molt difícil  d’analitzar els valors, quins són bons i quins són dolents,  els bons, però, són els que fomenten  la supervivència, no és la meva intenció fer una anàlisi dels valors, sinó fer una anàlisi dels controls de la conducta, perquè per a mi el valor és una variable que està en funció  de la Cultura , de la qual parlem.

Quantes classes de control existeixen?

Primer hem de definir  què entenem com a valors i què representa el control de la conducta, els primers valors que coneixem no presentaren  un canvi sinó que van  ser un fet o una constatació d’allò que ja existia a la societat, moderna de aquells temps, em refereixo als  10 Manaments, que  van esdevenir  els pioners oficials  dels valors i  van posar-los  al lloc que corresponia, donant-los caràcter legal, podríem dir que va   ser la primera Constitució i les primeres  normes socials de comportament, una mena de codi civil, una jurisdicció,  avui dia molts d’aquests manaments encara  són vigents, alguns han  canviat, altres són iguals i n’hi ha de nous  aquests manaments o valors són els que determinen el nostre comportament  en una direcció o una  altra, sempre i quan hi estiguem d’acord, altrament, encara que hi estiguem d’acord, dependrà de la relació positiva o negativa  amb els nostres interessos, moltes vegades els interessos personals són mes forts que els valors i això fa canviar la balança, normalment els valors estan dintre del cap i a la consciència, sempre estan a l’aguait, sense que nosaltres en siguem conscients, tot succeeix automàticament, però són aquests els que realment controlen el nostre comportament, cadascú té els seus valors i quan negocia amb una o altra conducta, sense que ell en sigui conscient arrisca els seus valors, i posa a prova el seu mecanisme, entre valors i interessos, aquesta negociació pot tenir conseqüències sobre  la seva nova conducta o futur, la qual no sempre estarà d’acord amb els seus valors, es possible que  els interessos estiguin per sobre dels valors, a aquesta anàlisi li dono el nom de “Valors i Control de la conducta”, la qual cosa necessita una explicació, perquè tant els valors com el control de la Conducta, són Controladors i això complica la qüestió, analitzem breument el valor i definim per ell mateix, abans de continuar m’agradaria fer una aclariment de la paraula “Valor”, perquè es molt important, fes cura de Valor, realitat, conducta, comportament i molts sinònims mes, bé, un exemple, si un gos borda, que es un valor?,  una realitat?, o una conducta o un comportament o etcètera.. be aquí es tindràs que fer un anàlisis de lo que fa els gos, es un valor?, home no! una realitat! pues si es realment que el gos borda !,hi això es una realitat i es una conducta! pues també es veritat, bé!,  i aquí esta la essència de tot, dels valors, de la conducta i del comportament i moltes altres coses mes, amb vull concentrar a “Realitat”, la realitat te tres facetes, la primera que es lo que el gos fa que bordi, i amb aquesta realitat jo ho anomeno Realitat Mutant, després el gos borda i aquesta la anomeno Realitat Pura o simplement Realitat i quan el gos ha parat de bordar la anomeno Realitat Resultant, La realitat sola, es un símbol, un gos, un vaixell, el gos borda, el vaixell navega es una Realitat, tot ho altre son o valors, conductes, comportaments, opinions, judici, criteri, concepte, pensament, creença i etcètera, que tinguem cura de tot això, perquè aquí esta la essència de tot, la realitat es el nucli de tot, i valors, conductes, comportaments, opinions, judici, criteri, concepte, pensament, creença i etcètera, tots tenen com a nucli la Realitat mutant, pura i resultant, i enlloc de dir valors, conductes, comportaments, opinions, judici, criteri, concepte, pensament, creença i etcètera diré o Valors o Conducta, val ? els valors inclouen dintre de ell conductes, explicaré aquí l’efecte que té, un valor, o una determinada conducta, que  fa que et comportis de una manera o d’una altra, això és, en realitat,  un efecte Controlador, aquest efecte determina una mena  d’acord amb els valors actuals, que tu combreguis firmament amb ells és tota una altra cosa, el Control de la Conducta és la informació dels valors, però aquesta conducta  ja està controlada per Valors de la cultura i per interessos dels Controladors, aquests controls poden ser tendenciosos i  parcials, però tot i amb això,  vàlids ja que es tracta d’un control existent i que cal tenir molt en compte, els valors, doncs, són els que realment  haurien de  controlar l’individu, el problema és que  moltes vegades l’individu  passa per alt determinats  valors, a nivell de Societat, però, els valors són els pilars d’aquesta i de totes les societats, d’altra banda, el  Control de la Conducta està format per, aproximadament, 10 Controladors o Institucions que promouen  els valors, els transmeten, els rectifiquen, els canvien,  o senzillament ens  informen, els teus valors son, per exemple de no robar de no fornicar, etcètera, però pot ser que per els motius que siguin aquest valors o no son molt forts o que te els passes per alt, Que quedi ben clar, primer de tot Realitats, després Valors i últim Conductes i després be tot ho altre, opinions, judici, criteri, concepte, pensament, creença i etcètera

Hi ha  molts Controls dintre dels Controladors de la Conducte,  els més importants, però,  són les següents:

1)  Pares

2)  Ensenyament

3)  Religió

4)  Amics

5)  Mitjans  de Comunicació TV-Radio-Internet Etc..

6)  Biològic – Hereditari

7)  Sexualitat

8)  Medi Ambient

9)  Aparell Polític

10)  Economia

1) Els pares es el primer Control que transmeten els valors de la societat, independentment de si l’infant  els accepti o no, són els primers que tenen contacte amb ells i esdevenen  una font molt important.

2) L’Escola és el segon Control  que te contacte amb l’infant amb gent de fora de casa, amb uns impulsos molt diferent de la pròpia família, és evident  que són uns valors que no necessàriament són els mateixos, però que l’infant  s’adona  que existeix quelcom al marge de la família, a partir  d’aquí, el nen veu que els valors no quadren exactament i  fins i tot, a vegades, poden haver conflictes de valors, la Societat ha programat i ha condensat l’essència dels seus valors que vol transmetre a l’infant perquè ell continuï la transmissió dels esmentats valors.

3)   La Religió és, o pot ser, un Control, una font molt important de valors molt profunds i forts que, enfortits per altres valors, poden esdevenir un alt potencial de Control

4) Els amics, atesa la pluralitat dintre dels valors, són i poden ser també un Control, per als nens una  nova font de valors, els amics contribueixen que, dins d’un altre context que no és comunitari si no individual, diferenciïn els diferents tipus d’amistats

5) Els mitjans de Comunicació tenen avui dia una importància extraordinària, abans no era així, però la TV, Radio, Internet, Informàtica Cinema, Teatre, Llibres, etc., han comportat una font d’informació enorme, i a la  globalització. tot plegat ajuda a l’intercanvi de valors

6) L’Herència  Biològica  és un Control que poden definir molt els valors, recordaré, per exemplela bellesa, la intel·ligència, la raça, les malalties (amb tot el que això comporta) etc.. , las mutilacions, las deformacions, etc..

7) El control de la Sexualitat, també es un Control molt fort, ja que és el responsable principal de la supervivència, hi ha  uns valors establerts per la Societat, sobre com han de  ser aquests valors, i fa la impressió que estan  ben definits, la fortalesa, però, de la sexualitat està per sobre de tot tipus de valors.. quant a la sexualitat, fins i tot l’individu que creu fermament en aquest valors, a la hora de la veritat, si se li presenta l’ocasió, els passarà per alt, el valor de la sexualitat és un valor apart, la sexualitat molt forta d’una persona pot comportar, en el món social, una certa inestabilitat en el marc dels valors establerts, així, per tant, una sexualitat divergent pot comportar un gir  molt important que pot, fins i tot, posar  en perill la supervivència, la sexualitat avui encara continua sent un tabú, i hi ha infinitats de subgrups que no estan ben vistos a la nostra Cultura, continuen, però, la seva lluita a la llum del dia

8) El Medi Ambient, exerceix un Control molt important, especialment abans, quan l’home vivia determinat, en bona part, pel medi ambient, afortunadament, però, la cosa ha canviat, una persona que ha nascut a l’Àfrica té uns valors molt diferents dels que viuen a l’Àrtic, el control del Medi Ambient cada dia té menys importància perquè una persona, fa mil anys, la seva manera de viure era molt diferent a la d’ avui, abans vivia en un  iglú i avui viuen en pisos o cases amb calefacció i tots els conforts, de totes maneres, fora de la casa o del pis, la situació meteorològica és la mateixa, i, en aquest cas,  el control seria el mateix.

9) Aparell Polític com podeu comprendre, són també, un Control  molt important, tots els valors que ens  venen determinats per l’apartat Polític, hi ha  tres sistemes polítics:

  1. A) Les Dictadures.
  2. B) Les Teocràcies Religioses
  3. C) Les Democràcies

Les Dictadures fixen  els valors que han de tenir els seus súbdits.

Les Teocràcies diuen  als seus feligresos els valors que han de tenir.

Les  Democràcies fixen els valors a través de les eleccions, Moltes vegades no arriba  ni  al 25%.

10)  L’economia o els diners també tenen un paper molt important de Control però, a la vegada, molt complex, són els Controladors, aquests Controladors són l’essència de tota Cultura, manipulant-los es pot manipular la Conducta de la Cultura.

Enric Giné

Tossa de Mar 16-05-2011

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.