Valors i controls de la conducta

enric@enricgine.cat

                   Els valors dels entenc com una determinada conducta i són els principals responsables de la cultura de la humanitat i de les civilitzacions que han hagut al nostre planeta, els valors han estat, són i seran els pilars de tota civilització o cultures, les paraules Civilització i cultura, aparentment sinònims, no ho són sempre, al meu entendre, la cultura forma part de la Civilització, podríem dir que es tracta d’un subgrup, per no fer-se embolics, però, faré servir la paraula Humanitat, i així tot serà més fàcil, els valors de la humanitat, han estat i són molt flexibles i molt variables, però també molt forts i estan molt lligats a la supervivència de l’home, la seva capital importància és el paper que aquests valors juguen en la societat quan afirmo que són flexibles, he tenir molta cura perquè hi ha valors molt forts i altres no tant, d’altra banda, mentre que per una generació, aquests valors poden ser molt forts, per una altra generació no ho poden ser tant, i és per això que cal tenir molta cura amb la flexibilitat i fortalesa dels valors, perquè cal tenir en compte el context, actualment els valors de la nostra societat no són iguals que els d’altres societats, el que és bo per a una societat, no ho és per a una altra i viceversa, així doncs, resulta molt difícil d’analitzar els valors, quins són bons i quins són dolents, els bons, però, són els que fomenten la supervivència, no és la meva intenció fer una anàlisi dels valors, sinó fer una anàlisi dels controls de la conducta, perquè per a mi el valor és una variable que està en funció de la Cultura, de la qual parlem.

Quantes classes de control ha?

Primer hem de definir què entenem com a valors i què representa en el control de la conducta, en temps molt llunyans, els primers valors que coneixem no van representar un canvi sinó que van ser un fet o una constatació del que ja existia en la societat, moderna de aquells temps, em refereixo als 10 Manaments, que es van convertir en els pioners oficials dels valors i posar-los al lloc que corresponia, donant-los caràcter legal, podríem dir que va ser la primera Constitució i les primeres normes socials de comportament, una mena de codi civil, una jurisdicció, avui dia molts d’aquests manaments encara segueixen vigents, alguns han canviat, altres són iguals i hi ha d’ nous, aquests mandats o valors són els que determinen el nostre comportament en una direcció o una altra, sempre que estiguem d’ acord, o no estiguem d’acord, dependrà de la relació positiva o negativa amb els nostres interessos, moltes vegades els interessos personals són més forts que els valors i això fa canviar la balança, normalment els valors estan dins del cap i en la consciència, sempre estan a l’aguait, sense que nosaltres siguem conscients, tot passa automàticament, però són aquests els que realment controlen el nostre comportament, cadascun té els seus valors i quan negocia amb una o altra conducta, sense que ell sigui conscient arrisca els seus valors, i posa a prova el seu mecanisme, entre valors i interessos, aquesta negociació pot tenir conseqüències sobre la seva nova conducta o futur, la qual no sempre estarà d’acord amb els seus valors, és possible que els interessos estiguin per sobre dels valors, a aquesta anàlisi li dono el nom de ” valors i control de la Conducta “, el que necessita una explicació, perquè tant els valors com el control de la conducta, són Controladors i això complica la qüestió     

¿Analitzem breument el valor i definim per ell mateix, abans de continuar m’agradaria fer un aclariment de la paraula ” Valor “, perquè és molt important, veus amb compte amb Valor, que és realitat, conducta, comportament i molts sinònims més, ben si un “gos borda”, ¿és això un valor?, ¿ Una realitat ?, una conducta? o ¿ un comportament? o etcètera.   Bé aquí s’haurà de fer una anàlisi del que fa el gos, és un ¿ valor ?, home no ! Una realitat! doncs sí, és que realment que el gos borda, és una realitat, i també una conducta, que també ho és, no té molta importància ara en aquest cas, el que sí que podem dir és, que si el gos borda és una realitat, i aquí està l’essència de tot, dels valors, de la conducta i de l’comportament i moltes altres coses més, vull concentrar-me en «realitat», la realitat té tres facetes, la primera que és el que el gos fa que bordi, i amb aquesta realitat jo l a dic realitat mutant, després el gos borda i està la dic realitat pura o simplement realitat i quan el gos ha parat de bordar, la crido realitat resultant, la realitat sola, és un símbol, un gos, 01:00 vaixell, però el gos borda, el vaixell navega és una Realitat, tota la resta són, o valors, conductes, comportaments, opinions, judici, criteri, concepte, pensament, creença i etcètera, hem de tenir molta cura de tot això, perquè aquí hi ha l’essència de tot, la realitat és el nucli de tot, i valors, conductes, comportaments, opinions, judici, criteri, concepte, pensament, creença i etcètera, tots tenen com a nucli la realitat mutant, realitat pura i resultant, i en lloc de dir valors, conductes, comportaments, opinions, judici, criteri, concepte, pensament, creença i etcètera diré o Valors o Conducta, ¿ val? els valors s’inclouen dins d’ell conductes, explicaré aquí l’efecte que té, un valor, o una determinada conducta, que fa que et comportis d’una manera o d’una altra, això és, en realitat, un efecte Controlador, aquest efecte determinen una espècie d’acord amb els valors actuals, que tu creguis fermament amb ells és una altra cosa, el Control de la conducta és la informació dels valors, però aquesta conducta ja està controlada per valors de la cultura i per interessos dels Controladors, aquests controls poden ser tendenciosos i parcials, però tot i així, vàlids ja que es tracta d’un control existent i que cal tenir molt en compte, els valors, doncs, són els que realment haurien de controlar l’individu, el problema és que moltes vegades l’individu passa per alt determinats valors, a nivell de societat, però, els valors són els pilars d’aquesta i de totes les societats, d’altra banda, el Control de la Conducta està format per, aproximadament, 10 Controladors Institucions que promouen els valors, els transmeten, els rectifiquen, els canvien, o senzillament ens informen, els teus valors són, entre ells, de no robar de no fornicar, etcètera, però pot ser que pels motius que siguin aquests valors o no són molt forts o que te’ls passes per alt.                              

                   ¿Que quedi ben clar, primer de tot, hi ha les realitats, després valors i últimament conductes i després bé tota la resta opinions, judici, criteri, concepte, pensament, creença i etcètera, totes les classes de controls tenim? Bé jo els he classificat i els més importants són 10 Controladors a saber:   

controladors

1) Pares

2) Ensenyament o escola

3) Religió

4) Amics

5) Mitjans de Comunicació TV-Ràdio-Internet Ets ..

6) Biològic – Hereditari

7) Sexualitat

8) Medi Ambient

9) Aparell Polític

10) Economia

1) Els pares són els primers que transmeten els valors de la societat, independentment de si el nen els accepti o no, són els primers que tenen contacte amb ells i es converteixen en una font molt important de valors conductes    

2) L’Escola és el segon contacte que té el nen amb gent de fora de casa, potser amb uns impulsos molt diferent de la pròpia família, és evident que són uns valors que no necessàriament són els mateixos, però que el nen s’adona que hi ha alguna cosa a l’marge de la família, a partir d’aquí, el nen veu que els valors no quadren exactament i fins i tot, de vegades poden haver conflictes de valors, la societat ha programat i ha condensat l’essència dels seus valors que vol transmetre a el nen perquè ell continuï la transmissió d’aquests valors   

3) La Religió és, o pot ser, una font molt important de valors molt profunds i forts que, enfortits per altres valors, poden convertir-se en un alt potencial de control.     

4) Els amics i amistats, donada la pluralitat dins dels valors, són per als nens, i grans, una nova font de valors, els amics contribueixen al fet que, dins d’un altre context que no és comunitari si no individual, diferenciïn els diferents tipus d’amistats   

5) Els mitjans de Comunicació tenen avui dia una importància extraordinària, abans no era així, però la TV, Ràdio, Internet, Informàtica Cinema, Teatre, Llibres, mòbil etc., han suposat una font d’informació enorme, i la globalització, tot això ajuda a l’intercanvi de valors  

6) L’Herència Biològica és un control que poden definir molt els valors, recordaré, per exemple, la bellesa, la intel·ligència, la raça, les malalties (amb tot el que això comporta) etc. les mutilacions, les deformacions, etc.     

7) El control de la Sexualitat, també és molt fort, ja que és el responsable principal de la supervivència, hi ha uns valors establerts per la societat, sobre com han de ser aquests valors, i fa la impressió que estan ben definits, la sexualitat està per sobre de tot tipus de valors, pel que fa a la sexualitat, fins i tot l’individu que creu fermament en aquests valors, a l’hora de la veritat, si se li presenta l’ocasió, els passarà per alt, el valor de la sexualitat és també un valor que cal tenir molt en compte, la sexualitat molt forta d’una persona pot comportar, en el món social, una certa inestabilitat en el marc dels valors establerts, així, per tant, una sexualitat divergent pot comportar un gir molt important en la conductibilitat o valor d’aquesta persona, la sexualitat avui encara segueix sent un tabú, i hi ha infinitat de subgrups que no estan ben vistos en la nostra cultura, continuen, tan ma teix, es lluita per la igualtat sexual.       

8) El Medi Ambient, exerceix un control molt important, especialment abans, quan l’home vivia determinat, en bona part, pel medi ambient, afortunadament, però, la cosa ha canviat, una persona que ha nascut a l’Àfrica té uns valors molt diferents dels que viuen a l’Àrtic, el control de el Medi Ambient cada dia té menys importància perquè una persona, fa mil anys, la seva manera de viure era molt diferent a la d’avui, abans vivia en un iglú i avui viuen en pisos o cases amb calefacció i tots els conforts, de tota manera, fora de la casa o de pis, la situació meteorològica és la mateixa, i, en aquest cas, el control seria el mateix que abans, però una persona que viu al desert, o a la selva o al Àrtic o, a, New York, tenen uns valors diferents, i la conclusió és que el Medi Ambient, exerceix un Control      

9) Política Com es pot comprendre, són també, molt important, tots els valors que ens venen determinats pel Aparell Polític, hi ha tres sistemes polítics:   

  1. A) Les Dictadures.
  2. B) Les Teocràcies Religioses
  3. C) Les Democràcies

Les Dictadures fixen els valors que han de tenir els seus súbdits. 

Les Teocràcies diuen als seus feligresos els valors que han de tenir. 

Les Democràcies fixen els valors a través de les eleccions 

10) La economia o els Diners, també tenen un paper molt important, són aquests Controladors, que tenen una importància vital, ja que controla la conducta de la persona, és un valor molt important en la societat, manipulant aquests es pot manipular la Conducta de la Cultura.   

Enric Giné

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.